Nyheter

Paneldebatt vid Linköpings Universitet

Den 8 januari 2020  deltog  Margreth och Monica  i en paneldebatt vid sjuksköterskeutbildningen på Linköpings Universitet. Övriga deltagare var Flyktingmedicinskt centrum och Anhörigcenter.

Tyvärr kunde de konstatera att antalet mördade kvinnor har ökat de senaste åren Mellan januari 2000 och juli 2019 har 299 svenska kvinnor dödats av en partner eller f d partner. Kvinnorna har efterlämnat 246 minderåriga barn, 92 barn var hemma vid brottet och 51 av dem såg det hända. Om de här kvinnorna kan man läsa i boken ”I händelse av min död”. Boken bygger på efterlämnade dagböcker och brev och är skriven av Kerstin Weigel och Kristina Edblom, journalister på Aftonbladet. 

Sjukvården har en nyckelroll när det gäller att upptäcka våldet. Det är vanligare att kvinnorna söker kontakt med sjukvården än med Kvinnojouren. Monicas och Margreths budskap till de blivande sjuksköterskorna var: –  Våga se! Våga fråga! Våga lyssna! Våga agera!